Dode hoek sticker verplicht in Frankrijk. Bestel ze snel bij de werkplaatsen van European Trailer CareDode hoek stickers vanaf 1 januari 2021 verplicht in Frankrijk

Vanaf 1 januari 2021 verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars. De verplichting geldt voor alles boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen.

De regels verplichten “stickers” aan de achterzijde van het voertuig en aan zowel de linker- als de rechterzijde van het voertuig om de kwetsbare medeweggebruikers te waarschuwen voor de gevaren van de “dode hoek”. Gedurende de periode van de komende 12 maanden zal er een coulance zijn met betrekking tot de uitstraling van de wijze waarop de dodehoek waarschuwing op het voertuig is aangebracht.
Na deze periode van 12 maanden zal ieder voertuig aan de in de wetgeving gestelde eisen moeten voldoen. Dit houdr dan in dat de waarschuwingsinformatie op de truck dan moet voldoen aan de juiste positionering, afmetingen en kleurstellingen etc.

Gedurende de komende 12 maanden zullen alle dode hoek stickers nog worden toegestaan. Na deze periode van 12 maanden zullen de stickers moeten voldoen aan de Franse regelgeving (kleur, afmetingen etc…)

Bakwagens en trekkers

De verplichte stickers op bakwagens en trekkers moet op de rechtse achterkant worden aangebracht tussen 0,9 en 1,5 m vanaf het wegdek. Verder moeten er aan weerszijden op de cabine stickers worden aangebracht op de zelfde hoogte. De sticker mag niet verder dan een meter vanaf de voorzijde worden aangebracht.

Getrokken materiaal

Op aanhangwagens en opleggers moeten de stickers achterop, net als bij de bakwagens worden aangebracht. Daarnaast moeten ze op de beide zijkanten worden geplakt op de eerste meter vanaf de voorzijde. Ook hier geldt, net als overal dat de hoogte tussen de 0,9 en 1,5 m moet zijn. Voor opleggers geldt dat de plaats van de sticker in de de eerste meter achter de kingpin moet zijn.

Uitzonderingen

Voor zover nu bekend is geldt de verplichting alleen in stedelijke gebieden maar het is onduidelijk of bijvoorbeeld de periferique rond Parijs daar onder valt. Verder gelden er uitzonderingen voor voertuigen waarbij het technisch onmogelijk is om aan de voorschriften te voldoen. De hoogte mag dan afwijken tot aan 210 cm boven het wegdek.
Voor containerchassis, autotransporters, tankwagens, platte trailers en bijvoorbeeld voertuigen met een afzetsysteem waarbij het onmogelijk is om de achterste markering aan te brengen mag de achterste markering worden aangebracht op een andere positie.

Waar moeten de stickers worden aangebracht:

Download dit pdf bestand , dan kunt u nagaan waar de stickers aangebracht moeten worden.

YouTube Instructie film
Deze video (alleen in het Frans) laat zien waar de stickers aangebracht moeten worden.

Stickers nodig?
Bestel ze snel: magazijn@trucktrailercare of bel 06-52015220